Pojdi na glavno vsebino
Naročanje

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija, ki jo opravljamo, obsega postopke, ki jih običajno splošni zobozdravnik zaradi zahtevnosti ne more izvesti. Pacientu pa lahko poseg priporoči osebni zobozdravnik in ga z napotnico napoti na pregled ter nadaljnjo obravnavo.

S področja oralne kirurgije izvajamo:

 • Odstranitev zob
 • Odstranitev modrostnih zob
 • Apikotomija
 • Podaljšanje klinične krone zoba
 • Fenestracija
 • Frenulotomija

Storitve opravljamo v breme OZZ ali samoplačniško (cene najdete v ceniku).

Potek celjenja in možnost zapletov

Zapletom se tudi z najskrbnejšim delom ni mogoče vedno izogniti. Manjše poškodbe sluznice ali kosti se zacelijo brez posledic, krvavitev je mogoče ustaviti z hladnimi obkladki in močnejšim pritiskom na rano z gazo oziroma tamponom. Pred posegom nas seznanite o morebitnem jemanju zdravil, ki povzročajo motnje v strjevanju kri, ker v tem primeru postopek zdravljenja ustrezno spremenimo.

V spodnji čeljusti je sicer redka, vendar mogoča poškodba živca, ki povzroči začasno, redkeje trajno zmanjšanje občutka v spodnji ustnici.

V zgornji čeljusti je včasih zaradi položaja korenin mogoče prehodno odprtje čeljustne votline, v tem primeru je pomembno, da sledite našim navodilom po posegu. V večinoma je zacelitev spontana, v nasprotnem primeru je potrebno operativno zdravljenje.

Vnetje po odstranitvi zoba

Vnetni zapleti po odstranitvi zoba so relativno pogosti in se lahko pojavijo po odstranitvi kateregakoli zoba, verjetnost za nastanek takih zapletov je večja pri odstranitvi spodnjih zob. V večini primerov gre za površinsko vnetje kostnine - t. i. alveolarni osteitis, drugi zapleti so redkejši. Simptomi se pojavijo v 3-4 dneh po odstranitvi zoba:

 • močna bolečina, ki se širi proti ušesu, očesu ali vratu
 • hud zadah
 • neprijeten okus

Do površinskega vnetja kostnine pride zaradi razpada krvnega strdka, ki po odstranitvi zoba zapolni ekstrakcijsko rano. Zakaj do tega pride ni povsem jasno, znani dejavniki tveganja, ki povečajo verjetnost za zaplet pa so:

 • kajenje
 • jemanje oralne kontracepcije
 • neupoštevanje navodil po odstranitvi zoba
 • površinsko vnetje kosti ob prejšnji odstranitvi zoba
 • vnetje dlesni

Učinkovitega zdravljenja ne poznamo, s protibolečinskimi zdravili lajšamo bolečine, stanje se umiri v dveh tednih.

Kako se izogniti zapletom po odstranitvi zoba?

Zapletom po odstranitvi zoba se je možno s fibrinskimi (L-PRF) čepi učinkovito izogniti ter doseči hitrejše in boljše celjenje. Pred posegom iz roke vzamemo manjšo količino krvi, ki jo pripravimo v posebni centrifugi. Iz krvi oblikujemo fibrinske čepe, ki jih vstavimo v ekstrakcijsko rano in zašijemo. Čepi so bogati s fibrinom, levkociti, trombociti in rastnimi faktorji, ki se v dneh po ekstrakciji sproščajo iz čepa in poskrbijo za hitrejše in učinkovitejše celjenje. Možnost poekstrakcijskih zapletov je neznatna, regeneracija tkiv je boljša in hitrejša. Volumen kosti, ki se regenerira ob uporabi fibrinskega čepa je znatno večja kot, če čepa ne uporabimo. Prav pomanjkanje kosti je v veliko primerih omejujoč dejavnik pri vstavitvi zobnega vsadka, čemur se lahko izognemo z uporabo fibrinskih čepov ob ekstrakciji zoba.

NASVET: V kolikor se želite z L-PRF čepi izogniti poekstrakcijskim zapletom oziroma nameravate ekstrahirani zob nadomeščati z zobnim vsadkom nas na to opozorite pred posegom.

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija

 

 

Naročite se

Oddajte vaše naročilo preko elektronske pošte in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

  

tip napotnice čakalna doba
Napotnica s stopnjo nujnosti NUJNO 24 ur
Napotnica s stopnjo nujnosti ZELO HITRO do 50 dni
Napotnica s stopnjo nujnosti HITRO 270 dni
Napotnica s stopnjo nujnosti REDNO 420 dni

NOVO: Možnost plačila na obroke

NAROČANJE PO TELEFONU

z napotnico: 04 275 13 20
samoplačniško: 04 275 13 25
international calls: +386 4 275 13 25

 

NAROČANJE PO POŠTI

Napišite pošto na naslov
Implantološki center d.o.o.
Mlaška cesta 109
4000 Kranj

OSEBNO NAROČANJE

Naročite se osebno z obiskom na recepciji Implantološkega centra.

DELOVNI ČAS

od ponedeljka do četrtka 8.00-19.00
petek 8.00-13.00


NENAROČENE PACIENTE SPREJEMAMO SAMO V NUJNIH PRIMERIH.

Različna vnetja so mesto za gojišče bakterij, ki sprožijo obrambne mehanizme v telesu. Toksini in bakterije se lahko iz ustne votline ali zoba širijo po celem telesu, saj se prenašajo po krvi in limfi. Infekcije se na ta način razširijo na druga mesta oziroma organe v telesu.

Kako do nas

Implantološki center d.o.o.
Mlaka pri Kranju, Mlaška cesta 109
4000 Kranj

T: 04 275 13 20
E: info@i-c.si

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...